Desktop & tablet

Mobiel

Theegeheimen

Wat is het verschil tussen witte, groene en zwarte thee?

Witte thee wordt uitsluitend gemaakt van de ongeopende bladknoppen van de theeplant en ondergaat de minste behandelingsstappen. Na het stomen vindt enkel een droogstap plaats. Witte thee bevat meer antioxidanten (catechines) dan groene thee.

Groene thee wordt geproduceerd door de jonge bladeren van de theeplant onmiddellijk na de oogst te behandelen met stoom. Daardoor worden de enzymen geïnactiveerd die oxidatie van de polyfenolen veroorzaken (met name het enzym fenoloxidase), waardoor de hoeveelheid polyfenolen intact blijft. Daardoor blijft ook de kleur van de blaadjes groen. Vervolgens worden de bladeren mechanisch gerold en geplet en bij een lage temperatuur gedroogd.

Oolong thee of oolong is een traditionele Chinese theesoort ergens tussen groene en zwarte thee. Groene thee is niet helemaal geoxideerd en zwarte thee is volledig geoxideerd. De oxidatiegraad van oolong thee ligt tussen de 10 en 75 procent. De smaak van de minst geoxideerde oolong neigt naar groene thee met een frisse fleurige citrusachtige smaak. De meest geoxideerde neigen naar zwarte thee en bezitten een smaak van steenvruchten, vaak omschreven als geroosterde abrikozen en perziken.

Zwarte thee is thee gemaakt van de bladeren van de theeplant (Camellia sinensis). Deze variant is gemaakt door middel van zwaardere oxidatie dan de witte, groene, en oolong-variëteiten. Het is in het algemeen sterker in smaak en bevat meer cafeïne dan lichter geoxideerde thee.

Infusies

Het verschil tussen een thee en een infusie is dat een thee altijd afkomstig is van een theeplant (Camellia Sinensis/Assamica) en een infusie een waterig aftreksel is van eender welke andere plant of plantenonderdeel.
Een thee mag dus alleen een thee genoemd worden als deze gemaakt is van de blaadjes van de theeplant.

Wij onderscheiden 4 verschillende infusies: Kruideninfusies, Bloemeninfusies, Fruitinfusies, & Rooibosinfusies.