Desktop & tablet

Mobiel

Koffiegeheimen

Wat is processing?

Processing – of de verwerkingsmethode – is simpelweg de manier waarop een koffieproducent zorgt dat een verse koffiebes tot een groene koffiepit (oftewel: koffieboon) wordt verwerkt. Het omvat veel handelingen, die allemaal onder de noemer “processing” vallen. Een koffiebes bestaat uit een aantal lagen, die allemaal moeten worden verwijderd voordat de koffie verpakt kan worden en worden verscheept. Bovendien heeft groene koffie die net geoogst is een hoog vochtpercentage – als koffie te nat wordt verpakt, zal koffie sneller oud worden en is de kans op schimmel hoger. Deze moet dus eerst worden gedroogd.

Processing is in eerste plaats dus pure noodzaak om koffie te produceren. Maar afgelopen jaren wordt de manier waarop koffie verwerkt wordt ook steeds belangrijker voor koffiedrinkers, omdat deze verwerkingsmethodes een grote invloed heeft op de smaak. Steeds vaker kiezen we voor een natural, of juist een fully washed-koffie omdat daar op dat moment je voorkeur ligt. Waar komt het verschil in smaak vandaan?

Pulped Natural

Laten we beginnen bij Pulped Natural, ook wel ongewassen koffie genoemd.

Honey

Bij Honey Process blijft de mucilage (een slijmerige substantie wat onder het vruchtvlees zit) om de bonen zitten waardoor deze plakkerig en slijmerig aanvoelen, zoals de structuur van honing. Zo is de term Honey Process ontstaan.

Yellow, Red or Black Honey wat is het verschil?

Dus nu we weten wat Honey Process is, is het tijd om naar de verschillende soorten Honey te kijken. Deze beschrijvingen zijn misschien zeldzaam op koffieverpakkingen, maar je zult merken dat producenten en exporteurs naar koffie verwijzen als white honey, yellow honey, gold honey, red hony en black honey.

Simpel gezegd, de white en yellow honey hebben minder slijm over na mechanisch gewassen te zijn. Aan de andere kant blijft er veel meer slijm over van koffie met gold, red en black honey. Dit leidt tot een vollere koffie.

Wet Hulled

Net zoals bij het “honey” proces, hebben de bonen nog steeds een deel van het vlees van de bes rond zich tijdens het droogproces. Echter de bonen gaan door de “hulling” machine waar de schil dat de koffiebonen omringt, wordt verwijderd wanneer de koffie nog niet volledig gedroogd is ,(25-35% vochtgehalte). De witte, groene bonen worden dan in de zon gedroogd tot ze een vochtgehalte van 11-14% bereiken.

Fully Washed

Recht tegenover Pulped Natural koffie staat de Fully Washed koffie. In tegenstelling tot een redelijk ogenschijnlijk simpele ongewassen methode, kent de gewassen methode veel verschillende variaties. Bovendien bestaan er ook mengformules: semi-gewassen koffie. Brazilië staat bijvoorbeeld bekend om zijn pulped natural semi-gewassen koffie. 

Wat is het Swiss Water Process?

De SWP methode is een manier om cafeïnevrije koffie te verkrijgen. Hierbij worden geen chemicaliën gebruikt om de cafeïne uit de koffiebonen te halen.